Kleurenbiografie

De kleur van de zee, rond het eiland Schiermonnikoog waar ik ben opgegroeid, zal ongetwijfeld invloed hebben gehad op mijn passie met de kleur turquoise. Van een  twinset die ik als kind droeg, zei mijn vader, het is geen blauw en het is geen groen. Mijn broer gaf de oplossing door te zeggen het is....turquoise.

Het zoete baby rose met stijfsel voorziene jurkje, had niet mijn voorkeur. De inkt die er op viel in het klaslokaal, waarbij mijn moeder zeer wantrouwend reageerde. Is eerlijk gezegd ook niet meer helemaal helder in mijn herinnering. 

 

Wij verhuizen naar Hoorn. Mijn vader ging de muren sausen en mopperde dat hij nooit de kleuren kon kopen die hij graag wilde. Daarom kocht hij mengtubes, om de kleuren zelf te maken.

Van de opeens vele voordelige kledingwinkels, was mijn moeder fan. Zij kocht onder andere een corduroy broek, deze was geen groen en geen bruin. Een afschuwelijke kleur, ik vond het vreselijk om deze te (moeten) dragen. Ik besloot onder het prikkeldraad door te kruipen en de broek flink te kunnen beschadigen. ja het lukte, een flinke winkelhaak.  De volgende morgen lag de broek klaar om aan te trekken, mijn moeder vertelde vol trots, hoe netjes zij de winkelhaak had gerepareerd. Missie mislukt. 

Een donkerblauw wollen jurkje met witte boordjes, gaf rode vlekken op mijn huid, het bleek dat ik allergisch was voor wol. Dit kwam mij goed uit, omdat ik me afvroeg waar ik meer allergisch voor was, voor het materiaal of voor de kleurencombinatie. Die mij erg aan uniformen deed denken.  

 

Hoogkarspel, mijn vader gaat een pluche tafelkleed kopen, hij zoekt een terracotta kleur. Een prachtige roodbruine kleur, die veel in de herfstbladeren voorkomt. Evenals cognacbruin een prachtige goudbruine kleur. 

 

Na jaren met keramiek te hebben gewerkt, draaien en zelf samengestelde glazuren, kreeg ik de 2 mooiste cadeautjes van mijn leven, een dochter en een zoon. Echter een keramiek werkplaats in huis en kinderen is geen gezonde situatie. Het werken met kleuren door middel van het beschilderen van Zijde, wat ik tot op heden doe, geeft veel inspiratie en voldoening.